Viatge al cor d’Àfrica
Mali – Burkina – Niger
Del 31 de juliol a l’1 de setembre del 2006
MALI
Mali és un país enorme, (1.240.000 Km2) amb una extensió de dues vegades i mitja Espanya. Però, té una població de només 13 milions d’habitants.
Bamako
El viatge comença a Bamako, la capital de Mali. Tot i ser un dels països més pobres de l’Àfrica, Bamako es una ciutat plena de vida, amb els carrers plens de gent, cotxes i motos, mercats i parades on es ven de tot i on un pot aturar-se a menjar alguna cosa.
Mopti
Una de les ciutats més animades de Mali, amb petites tendes a tots els carrers, on es ven de tot, fins i tot benzina en dosis preparades per a les motocicletes.
Mopti es troba al ben mig del país, rodejat pel riu Bani, un afluent del Níger i que conflueix amb aquest just davant la ciutat. És per això que a Mopti se la coneix com la capital del “boucle du Níger”, la corba del Níger.
País Dogon
Els Dogon viuen al gran penyasegat de Bandigara, una muntanya que s’extén al llarg de 135 km des de Douentza a Bankas. Des de Mopti cal travessar-la, pujar-la i baixar-la per trobar-se amb una gran planura de la qual és impossible veure la fi.
La millor manera de conèixer el país Dogon és fent un treking , de 2 a 10 dies, caminant poc a poc, de poble en poble, donant-se temps per veure i apreciar la seva gent i el seu paisatge. Les distàncies són curtes i lo normal és caminar durant el matí, descansar durant el calorós migdia i esperar a la tarda per explorar el poble i els voltants. Es menja i es dorm a aquests pobles per molt pocs diners. Sovint ja es porta tot tancat dins el preu que ha establert el guia. Ruta: Kani Kombolé, Ende, Benimatou, Konsogou, Dourou
El País Dogon, ha estat declarat Patrimoni de la Humanitat, pel seu valor cultural i natural. És molt conegut per les cases construïdes a les mateixes parets de les muntanyes, i que són les restes del Tellem, el grup que vivia en aquesta zona abans que arribessin els Dogon, pel S. XV.
Els Dogon es caracteritzen per la seva elaborada cultura i el seu art, un dels més coneguts d’Àfrica, les seves cases i graners, les figures que esculpeixen a finestres, portes i escales...
Algunes comunitats viuen als peus de la muntanya, a la plana, cultivant mill i sorgo (melca), i aprofitant els fruits i les fulles del baobab per cuinar.Unes altres a la mateixa muntanya, aprofitant qualsevol racó per cultivar.
Timbuctú
Diuen que la millor manera d’arribar a Timbuctú es remuntant el riu Níger, en una de les moltíssimes embarcacions que diàriament el surquen. Es tracta d’un viatge que pot durar tres dies, si tot va bé. Em van dir que el camí per terra podia ser un sofriment d’hores tancat en una batidora... Però a mi em va semblar que podia estar bé fer un trajecte per terra i un altre pel riu.
Un dels problemes de viatjar sol per l’Àfrica és que pot sortir molt car, sobretot un trajecte tan llarg com el de Mopti- Timbuctú, que s’ha de fer necessariament en un 4 x 4 ben equipat per suportar moltes hores de desert. Per assegurar-me la jugada vaig sortir a passejar per Mopti cercant altres turistes que volguessin fer el mateix trajecte. (...)
Com viatjàvem a l’època de pluges vam tenir un petit problema durant el viatge. La crescuda d’un riu ens va impedir continuar el nostre viatge i vam haver de fer nit en un població que hi havia pel camí. (...)
“La ciutat de fang” amb 32000 habitants completament aïllats. La mítica ciutat de Timbuctú, durant segles tancada als infidels. La majoria dels seus carrers estan plens de la mateixa sorra del desert que tot ho inunda. Construccions amb pedra calcaria en un estil molt peculiar i característic de la ciutat. Però el material és molt car i per això també hi ha moltes cases construïdes amb adob i fustes i canyes.
Criden l’atenció les cases on van viure antics viatgers, i és clar les mesquites. A Timbuctú hi ha tres de les més antigues mesquites de l’Àfrica de l’Oest:
- La Mesquita de Djinguereber. S. XIV Obra de l’andalusí Isaac es-Saheli, poeta originari de granada.
- La Mesquita dedicada a Sidi Yahia, que va arribar a la ciutat el S.XV procedent d’Al-Andalus”
- La Mesquita de Sankoré. Durant el S. XVI va ser una de les escoles àrabs més grans de tot el món musulmà, amb uns 2.500 estudiants.
També hi trobem el Centre Ahmed Baba: es guarda una de les més importants col•leccions de manuscrits de timbuctú, com el Tarik el-fettach (crònica de l’investigador”, de l’any 1599, fet per la família Kati, d’origen andalusí. Prova de la tradició escrita a l’Àfrica.
Excursió pel desert
Una de les activitats preferides dels pocs turistes que arriben a Timbuctú és endinsar-se en el desert a lloms d’un dromedari i passar la nit amb una família de tuareg, que et preparen el sopar i el te, abans de deixar-te dormir sota un cel estrellat.
Les mil•lenàries caravanes de sal segueixen recorrent el Sàhara. Més de 700 quilòmetres i 20 dies es requereixen per transportar la sal des de les mines de Taoudenni fins a la ciutat de Tombuctú.
El camí de tornada el fem pel riu Níger. En principi havíem contractat una piragua col•lectiva, la més barata. Quan arribem al port, i com ja és costum, les coses han canviat. Sembla que no hi ha piragües col•lectives i hem de prendre una de privada que, és clar, costa molt més car. Fem el regateig de rigor, però no aconseguim res. Finalment no ens queda més remei que acceptar el preu. Després de dos nits i gairebé tres dies de viatge vam arribar novament a Mopti. Havia completat la volta.
Djenné
Ciutat coneguda per la seva enorme mesquita, diuen que la construcció de fang més gran d’Àfrica, i per ser un dels pobles més pintorescs d’Àfrica de l’oest.
BURKINA
Bobo-Dioulasso
La capital dels “Bobo” em rep amb carrers amples amb arbres de mango per tot arreu, i un dels millors mercat que he vist! Hi destaca la Gran Mesquita. Del 1880. Excel•lent exemple de l’arquitectura Sudanesa en fang.
A Bobo conec un jove molt trempat que s'ofereix a fer-me de guia. Lloguem una moto i recorrem el sud del país: Banfora, els Domes de Babedougou, el Llac de Tengrela, Gaoua, Obiré, pn viu Sa Majestat, el 22è Rei de Gan, Doudou, un poblat Lobi, Gbomblora.
Després d’uns dies a Ouagadougou, la capital, on visitaré un projecte de Veterinaris sense Fronteres, continuaré cap a Níger. 9 hores de viatge en bus, fins a Niamey, la capita.
NIGER
Níger té un gran encant. Precisament perquè ningú hi viatja, pots caminar tranquil•lament per tot arreu sense que ningú et destorbi, et demani alguna cosa o s’ofereixi per fer-te de guia o portar-te a la seva tenda.
La capital de seguida està vista, i a pocs metres del centre, on es troben els edificis oficials i els hotels, úniques construccions de tamany considerable, comença el desert.
Al mateix Niamey, la capital, es pot remuntar el riu Níger en busca dels darrers hipopòtams. Jo vaig tenir molta sort i vaig veure un bon grapat. I a uns quaranta quilòmetres també es poden veure les darreres girafes de l’Àfrica de l’oest, que campen al seu aire per una extensió immensa gelosament vigilada per guardes forestals.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada